Ne-am casatorit mai tarziu si ne-am dorit si copii, iar Dumnezeu ne-a daruit 2 baieti minunati in felul lor, Andrei, care acum are 3 ani si Daniel – 1 an, care speram sa fie bine, pentru ca orice ciudatenie pe care o vedem ne pune pe ganduri. Nu stiu daca e relevant si important ca au venit dupa varsta de 35 ani si daca are vreo legatura cu autismul.

Andrei la 2 ani a primit diagnosticul de elemente de autism, desi foarte putini din exterior vedeau neregulile (nu vorbea, nu intelegea, nu cerea nimic, nu se juca, doar trantea si tipa), iar pentru mine erau foarte clare. Apoi ma intreb daca e vreo legatura, vreo cauza genetica faptul ca si sora mea are un baiat cu elemente de autism, iar eu am stiut de la ea ce inseamna boala, caci descoperise la fiul ei cand eu eram insarcinata cu Andrei si am suferit impreuna. S-a intamplat si la noi si deja stiam ce inseamna si eram oarecum pregatita in sensul ca stiam ca trebuie facuta terapie si sa nu mai pierd vremea cu acceptarea diagnosticului cum se intampla in multe situatii din pacate, iar timpul trece in defavoarea copiilor.

Problemele lui au fost legate de o stare de nervi, plans exagerat, dureri exagerate de burtica, de dinti, asa credeam la vremea respectiva, avea un somn foarte scurt intrerupt de plansete, cand bebelusii ar trebui sa doarma multe ore el dormea vreo 5 ore din 24 si alea fractionat. Dupa 1 an – 1 an si jumatate au aparut stereotipiile invartitul jucariilor, leganatul, fluturatul mainilor, mersul pe varfuri, folosirea obiectelor si jucariilor exclusiv pt invartit sau bagat in gura, care initial a fost pusa tot pe seama dintilor, dar el exagera demult cu asta deja, rodea mobila foarte tare o musca si am inceput sa fim din ce in ce mai siguri de problema. Mai tarziu chiar ma musca si pe mine se enerva, se lovea, se musca si nu voia persoane straine in preajma lui, are o teama de oameni noi si locuri noi, iar starea de nervi si frustrare s-a ameliorat foarte putin.

Dupa 2 ani am inceput terapia si a facut progrese pe partea cognitiva, dar mai e de lucru mult la comportament si socializare, deci mai trebuie multa terapie si din pacate ceea ce se lucreaza cu el e putin, fiindca dupa cum stim e foarte costisitoare si nu ne permitem. De obicei pe langa terapie au nevoie de ingrijire medicala, in cazul nostru are sindrom de malabsorbtie sau o problema digestiva greu de elucidat, care necesita analize costisitoare, investigatii suplimentare, dar speram sa gasim raspunsul si solutia si va multumim frumos pentru intelegere si ajutor, multumim foarte mult asociatiei Copilul din Soare, sa va dea Dumnezeu sanatate si tot binele!

Doamne ajuta!
.