Ce înseamnă pentru noi? Este un înger venit în familia noastră pentru a ne învăţa să fim mai buni, mai răbdători, mai înţelegători cu toţi cei din jurul nostru, pentru a învăţa să apreciem tot ce avem şi în primul rând sănătatea.

Acum 5 ani cand a fost diagnosticata am simtit cum se prabuseste cerul pe noi. Stiam foarte putine lucruri despre autism printre care si faptul ca autismul nu se vindeca.

Un an de zile am incercat sa nu-i “provocam suferinta” incercand sa-i schimbam felul de a-si petrece ziua. I-am respectat stereotipiile chiar daca acestea presupuneau eforturi mari si am trecut prin diferite stadii: m-am mintit – “copilul meu este timid si retras”, m-am revoltat, am cerut socoteala cerului si in cele din urma m-am resemnat.

Dupa ce socul initial s-a atenuat, am observat ca intr-adevar existau multe lucruri care o faceau pe Maria diferita de alti copii: nu vorbea, nu se juca cu jucariile sau cu alti copii, nu-i placeau cadourile sau orice alt lucru nou, nu accepta modificari in casa sau in rutina zilnica.

Am inceput terapia si dupa câteva luni de terapie Maria a rostit primele cuvinte. Ni s-a parut un miracol. Maria incepea sa se schimbe. De atunci vocabularul ei se imbunatateste pe zi ce trece, accepta anumite reguli sociale, merge la gradinita, se joaca cu jucariile si chiar cu copii.

Desi face progrese, Maria este inca departe de a fi un copil tipic. Fiecare notiune sau abilitate noua presupune eforturi umane si financiare. Incetul cu incetul disperarea noastra s-a transformat in speranta.

Nu stim ce va aduce viitorul pentru copilul nostru dar suntem siguri ca merita orice efort.

Mama si tatal Mariei